Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DN

Zajímavý vstup do historie. Ale chybí rozbor, proč malá část země, celkem dost vzdálena od německé monarchie, se cítila tak německy. A vlastně důsledek je, že součástní obyvatelé - jak píše autor - se hlásí k německé národnosti. Nevím jak přesně si to při vzniku Československa představovali - ze bude malý ostrůvek Německa nahoře u polských hranic?

Neznám přesně historii, ale určitě mohli po válce se přesunout do reálného Německa nebo Rakouska.

Můj dojem je, že zde vlastnil velmi německy zaměřený majitel panství, ovládal místní lokalitu a vštípil jim německou naturalii....

5 0
možnosti
Foto

Doporučuji se podívat na mapu Německa z roku z let 1871-1914 a z let 1922-1937.

1) V roce 1914 sahalo Německo až po oblast dnešních Katowic a Pszczyny. Jeho sousedem u Katowic bylo Rusko. Sosnowiec už byl ruský. Strumień, jižne od Pszczyny už byla rakouská.

2) 1937: zemí Německa se v Horním Slezsku zmenšilo. Takže Gliwice ještě ležely v Německu (stejně tak třeba Bytom či Zabrze - tehdy se to město jmenovalo Hindenburg), kdežto třeba Katowice, Psczyna či Rybnik už ležely v Polsku.

Podíváme-li se jižněji. Annaberg, Tvorkov, Ratiboř, Krzanowice, Krzyżanowice - to bylo ještě Německo. Celé území na sever od Hlučínska bylo německé.

Polsko začínalo až obcí Olza. Stejně tak Gorzyce po hornoslezském plebiscitu připadly Polsku. Takže na sever od Šunychlu (Bohumína) již bylo Polsko.

5 0
možnosti
LS

Bože to je blábol o tom jak brečící prajzáci nechtěli být v česku a když se objevil führer tak mazali do SS dobrovolně, kdo nestihl ten dostal povolávak do Wermachtu. Vlastně tyto názory jak špatně bylo za čechů přesně vystihují to proč Beneš vydal po válce dekrety a prostě tu pátou kolonu odsunul. Měl při tom začít střílet i komunisty a československo by bylo ekonomicky, společensky plus morálně tam, kde bylo před válkou. Bohužel nezačal.

2 2
možnosti
Foto

No vidíte. Představte si, že (nejen) kvůli sčítání lidu z roku 1930 - tak jak probíhalo. Se ty Benešovy dekrety obyvatel Hlučínska vůbec netýkaly. Týkaly se jen lidí, co se v roce 1930 přihlásili k německé národnosti. Ale většině lidí na Hlučínsku se buď k německé národnosti v roce 1930 přihlásit nepodařilo (opět jim to přeškrtali) nebo to po zkušenostech se sčítáním v roce 1921 vůbec nezkusili.

Paradoxně je to před Benešovy dekrety zachránilo, byť byli říšskoněmeckými občany. I tak se muselo žádat o osvědčení o národní spolehlivosti a o osvědčení o vydání státního občanství ČSR. To fungovalo jako síto, které by mělo odfiltrovat členy NSDAP, SS, BDO... V praxi i toto síto nebylo stoprocentní.

Těm, kterým ty žádosti byly zamítnuty (třeba byli u toho SS zejména) a ti, kterým se v roce 1930 k německé národnosti podařilo přihlásit. Tak ti si přímo museli zažádat o navrácení občanství ČSR. Tedy nebylo jim de iure zachováno, bylo jim odebráno a oni si museli požádat o jeho navrácení. Pokud si nezažádali či jim to do roku 1954 nebylo vyřízeno kladně, přičemž však nebyli odsunuti. Tak jim to v tom roce 1954 ČSR vrátila automaticky (tedy už ne na jejich žádost).

V praxi se tak odsunu nevyhnulo či dobrovolně odešlo pouhých pět procent obyvatel. Jednalo se o přední představitele NSDAP - tedy třeba místní předsedové (nikoliv řadové členy či vedoucí blokových buněk), mnoho (ale zdaleka ne všech) příslušníků SS, o učitele, zkrátka jen o ty nejhorlivější... Ti nejhorlivější stejně častokrát dobrovolně zůstat ani nechtěli.

Z naprosté většiny byla odsunuta jen obec Třebom, z větší části se odsun týkal i Sudic. Proto tyto dvě obce dodnes vypadají hůře než zbytek Hlučínska. Platí to zejména u té Třebomi. Jde to vidět i u volebních výsledků - Třebom je typicky dnešní sudetská obec - skladbou obyvatel, tím, jak to tam vypadá.

1 0
možnosti
JV

Všechna čest Vaší znalosti Hlučínska co do historie i současné situace.

Nicméně jako člověku, který denně napíše a dostane desítky e-mailů, mi připadá zcela “mimo” to, co jste napsal, označit za mail.

2 0
možnosti
MP

Poněkud neurotický článek.

9 2
možnosti
JH

Ale jo, není tak špatné upozornit na nepříliš velkou znalost historie a uspořádání země, Slezsko je často opomíjeno a zahrnováno pod Moravu, ač coby historické země jsou ve stejné pozici. To další bolestínství ale dojem naopak kazí.

23 0
možnosti
Foto

Pan generál bude jistě výsostně potěšen, ba přímo nadšen.

5 0
možnosti
MB

Dobrý blog. Mé rodiště je Krnov. V Bruntále nějakou dobu i bydlel. V Opavě zase část přízně. Za chatou v Miloticích, bunkr. Aniž by člověk chtěl, začal se zajímat. Logicky se dostane k M. Terezii. Obdivuje pracovitost a houževnatost, kdysi pozvaných. Byli tam asi 700 let. Později, že v každé 2 rodině byl dědek s tajnou skříní. V té měl výbavu z 2 světové. Území nesmírně zajímavé. Dodnes mnohými nepochopeno. Co hůře? Zneužíváno jako omaštěná karta ...

Babiš koná strategicky - jako kdysi M. Zeman. Bývalé prosperující Sudety - dnes ideální k lovu. Přijel do Ostravy- slíbil nájemníkům zachování bytů od Bakaly. Vynořil se na Osoblaze. Osídlenými levicovými Řeky, velice vítán. Něco jim do popelníčku posliboval. Odletěl vrtulníkem. Podstatná % už v urně byla. Byty nikde, lepší budoucnost podobně. Pravda, zvolila se další komise zmocněnců. Uplynulo 33 let. I vlády blaha - bez podstatných změn ... !

Andrej to pochopil dobře. Kde je nespokojenost? Tam zakládá těžiště propagandy. Lidé jej neberou jako svého strůjce. Naopak, spasitele v obytňáku. Omamuje se mu snadno - Těží z přetrhaných vazeb. Kultury, tradic, mentality. Původní obyvatelstvo zmizelo. Osídlenci pohraničí vzpomínají. Jaké to bylo hezké. Budovali, o příjmech ze šachet a hutí nemá smysl ani mluvit. Prostě, dobře už bylo. Přijíždí někdo, i to mládí jim vrátí. Sám to říká - Já to zařídím ! :-)

13 0
možnosti
JT

J69i24r26i 50T45i77c26h30y

15. 1. 2023 18:34

A tohle je vysokoskolsky student! Nemam v umyslu psat zde dlouhy rozbor, podobny jemu zbytecne dlouhemu prispevku. Pro zacatek, on neni ani Cech, ani moravak. Na okraj, s temi moravaky, co nejsou Cesi, jsme se tu setkali jiz nekolikrat. To je stejne, jako kdyby Bavorak rekl, ze neni Nemec.

Nenasel se zadny slonzacky Stur, nevytvoril slonzacky pravopis a nevznikl slonzacky narod. Takze ti, co mluvi doma po nasem, jsou Cesi, co mluvi dialektem. Podobne dialekty jsou na Hane, na Slovacku, kdysi i na Chodsku.

Student zde ukazuje velkou znalost historie Hlucinska a okoli a ozpevuje tu byvalou nemeckou nadvladu. Nejak mu nedoslo, ze cele Slezsko byvalo slovanske a bylo postupne ponemcovano pri tisiciletem pronikani Nemcu. On to mozn lituje, ale skutecnost je takova, ze historie se obratila, Nemci byli vytlaceni zpet, zejmena v Polsku a Slezsko je polske a jeho cast Koruny Ceske je ceska.

14 4
možnosti
VB

Jsi klasický český nacionalista. I ti co mluvili německy byli Češi. Jen je česky mluvící Češi vyhnali v roce 1945.

4 4
možnosti

TLDR

Mimochodem, tohle je téma pro vládu, ne prezidenta

14 0
možnosti
Foto

A10d78a83m 34F58i61l54á16k

15. 1. 2023 18:30

Druhá část toho e-mailu opravdu nikoliv, protože reaguje na Pavlova slova o "moravskoslezské části Moravy." O tom, že o nás prostě mluvil jako o Moravě coby východní části ČR. Žádné Slezsko. Žádná jeho identita, historie, vývoj, současnost... Prostě jako prezident by měl znát to, že ČR se skládá z Čech, Moravy a Slezska. A kde to Slezsko leží. První věta preambule Ústavy ČR.

3 3
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
Zajímám se o historii, historickou architekturu a politické dění. Baví mne cestování, poznávání a prozkoumávání měst. Svou pozornost soustřeďuji rovněž na současné válečné konflikty, zejména na Blízkém východě. Taktéž se hrdě hlásím ke Slezsku - historickému území většiny mých předků. Bakalářské vzdělání jsem získal v dvouoboru Politologie a Mezinárodní vztahy na FSS MU v Brně. Nyní studuji magisterský obor Politologie na FSV UK v Praze. Jsem editorem několika facebookových stránek propagující slezskou a hlučínskou identitu. Matka slezsko-německého původu (3/4 předků z Hlučínska, 1/8 ze Sudet a 1/8 z Bohumínska a Těšínska, přičemž "neprajzská větev," avšak rovněž německá, se na Hlučínsko přistěhovala v roce 1926). Otec "Čech" (1/2 předků z Valašska, 1/4 z Francie, 3/16 z Bohumínska a Těšínska a 1/16 z Haliče).

Seznam rubrik