Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že lidé, kteří se živě zajímají o svůj region, budou vždycky vědět, kde jsou historické hranice Moravy a Opavského Slezska nebo Těšínského Slezska. A také dobře vědí, že svatý Venoušek vládl jen malému středočeskému knížectví, které na východě ani nehraničilo s Moravou, ale podle Kosmase s knížectvím Slavníkovců a hranice jsou v kronice přesně popsány. Myslím, že v první třetině desátého století nikdo na Moravě ani ve Slezsku nevěděl, že nějaký Venoušek někde vládne... Díky tomuto prameni je naprosto jasné, že do roku 995 nemohla Morava patřit do boleslavovské "říše". A vzhledem k jejímu zhroucení si Češi museli na Moravu počkat ještě sto dvacet pět let. Lidé na Moravě a ve Slezsku pak měli svoje vlastní dějiny vlastně až do zrušení Země moravskoslezské v roce 1949.

0 0
možnosti

Díky za skvělý fejeton! Ano, český nacionalismus ubíjí naši vlastní historii. Morava i Slezsko si zaslouží renesanci své někdejší autonomie. :-)

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale pragmatický běh dějin je neúprosný. Setrvalý odliv mladých do vlastních Čech způsobuje, že oni potom v Praze nepokládají národnostní svéráz za důležitý. Zanikají i české dialekty a zvláštnosti a několik generací v českých školách způsobují, že "Slezsko" zmizí zcela. Češi běžně používají pro celou zemi výraz "Čechy" a nevědí, co mají říct, když jim říkám, že já (Krnov) rozhodně v Čechách nejsem). Zdá se, že tomu nelze čelit.

1 0
možnosti

Tak to udělejte jako na Ukrajině !

Dokážete vzkřísit Slezský, či Moravský nacionalismus ?

Pokud vím, tak v hranicích bývalého mocnářství se dařilo spíš jen českému a slovenskému nacionalismu.

:-/

0 0
možnosti

Tak Ostrava byla vždycky česká, o tom žádná. Proto se Moravská Ostrava dříve jmenovala Německá. A Slezská Ostrava byla dříve Polská. :-)

Děkuji Vám za Vaše blogy, jsou v mnohém poučné a hlavně fundované.

4 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

7 0
možnosti

Místo Němců a židů se sem sestěhovali Romové. TakySyřané a Afričané jsou v závěsu.

1 1
možnosti

"Slovo "uřvaný" tu máte 5x. Vždyť Vy sám se mně tak jevíte.

6 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS