Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dekuji za vas clanek, pane Adame Filáku. Mohu se trosicku stotoznit s vasim problemem. Me jmeno "Lima" neni ceske. V portugalstine je to nazev "pilniku" a take oznaceni krasneho mista. Nezkoumal jsem zdali je to take ve spanelstine. Asi ano, podle hlavniho mesta Peru.

Jelikoz muj dedecek zahynul v prvni svetove valce a moje maminka mela jen mlhave vzpominky na sveho tatu (narozema 1912), o nasem rodokmenu se moc nemluvilo. I babicka zemrela brzy (1952) tak ta komunikace na toto tema v rodine nebyla. Jen moje znalost prvniho jmena dedy (Amand) mi dava ten pocit byt jiny. Vsak tento pocit se zvysil moji emigraci a smichanim s obcany mexicke narodnosti. Presto jsem stale hrdym Moravakem.

Ohledne nazvu uzemi odkud pochazite, je dnes trochu zamlzene. Pro zaniknuti toho politickeho rozdeleni z prvni republiky, zacatkem padesatych let. Osobne jeste dnes mam mapu Moravy a Slezska z roku 1922 pred mim pocitacem.

Pri cteni nasi Ustavy, kroutim hlavou nad preabuli tohoto dokumentu, ktery se hrde hlasi prave k te republice politicky rozdelene na Chechy, Moravu a Slezsko. To asi pri kopirovani te Ustavy z prvni republiky, pan Vaclav Klaus a pan Uhde byli oba lini tu preambuli predelat. Jsou totiz podepsani pod timto dokumentem.

1 0
možnosti
Foto

A37d46a45m 41F41i88l50á43k

23. 12. 2021 17:49

No pozor. Ono to byla právě První republika, co Slezsko v roce 1928 zlikvidovala sloučením Moravy a Slezska pod zemi Moravskoslezskou. Avšak ani předtím to nebylo něco, po čem by člověk toužil. Území Hlučínska tvořilo v letech 1920-1928 dosti svébytný okres Hlučín, který nespadal pod správu zemské vlády Opavě, avšak pod jaksi jedinou osobu - Zvláštního zmocněnce pro Ratibořsko Josefa Šrámka. Tento pán disponoval na Hlučínsku takřka neomezenými pravomocemi. Mohl činit vše, co uznal za vhodné.

Tedy vydával třeba i nařízení a opatření v rozporu s československými zákony a československou ústavou (uzavření německých škol, znemožnění dětem navštěvovat ty německé školy jinde, neotevření německých škol tam, kde se nepodařilo sčítáním popisných archů dostatečně snížit, a tím pádem by v těchto osob dle československých zákonů měla být německá škola, žádná menšinová práva, nemožnost se hlásit svobodně k národnosti, které člověk chtěl...).

A v tom roce 1928? Došlo k rozparcelování okresu Hlučín - jeho západní část byla připojena k národnostně smíšenému okresu Opava (to bylo nějakých 12 obcí, co bylo od okresu odpojeno), kdežto k okresu Hlučín bylo přípojeno 5 obcí z kdysi rakouského okresu Bílovec (tedy z bývalého Rakouského Slezska) - identitou české... Aby tolik nekřičely volební výsledky. Aby nebyly tolik v rozporu se sčítáním lidu...

0 0
možnosti

J26i53r90i 63T54i11c72h90y

23. 12. 2021 17:22

Ocenuji, ze se zajimate o svuj puvod. Ja jsem se o to take snazil. Bohuzel, i kdybych o tom vyplodil nejaky spis, mam obavy, ze pro pristi generace to zapadne v zapomneni.

Doplnuji: Opavske knizectvi bylo soucasti zemi Koruny Ceske, pak po valce Pruska s Rakouskem byla nektera ta uzemi ztracena.

Vas blog je prilis dlouhy a castecne scestny. Ta historicka uzemi, Cechy, Morava, Slezsko, uz dnes nemaji zadny prakticky vyznam. Je hezke zajimat s o svoji oblast, kde ziji, at uz je to Slezsko, Chodsko ci Slovacko. Ovsem skutecnost, ze nekdo bydli na Morave neznamena, ze neni Cech. To jako kdyby Bavorak tvrdil, ze neni Nemec.

Mistni jazyky, ponekud odlisne od spisovne cestiny, jsou dnes povazovany za nareci. Dovolim si tu malou spekulaci. Kdyby se nekdy pred sto lety objevil slonzacky Stur, sestavil spisovnou slonzackou gramatiku a vyhlasil Slezsky narod, mozna bychom meli krome Slovaku i Slezany.

0 0
možnosti
Foto

A40d89a32m 97F95i83l75á85k

23. 12. 2021 18:06

Obávám se, že to trochu pletete dohromady.

1) Opavské knížectví sice bylo součástí tzv. Koruny české, jenže pod tímto pojmem si nelze představovat nějaký jednotný státní útvar v dnešním slova smyslu. Každá z těch zemí měla vlastní stavovskou obec ("zemské sněmy"), zemské hejtmany a další zemské úřady. Slezská knížectví měla vlastní knížata, pokud tedy nehovoříme o bezprostředních knížectvích. Vlastní knížecí dynastie (s celkem suvereními panovníky, co byli v postavení vazalů) je celkem rozdíl oproti Moravskému markrabství. Podle této logiky můžeme České země označit za nedělitelnou součástí Německa, protože SŘŘNN.

Hovoříte o období (před 19. století), kdy národy v dnešním slova smyslu neexistovaly. Nejdůležitější bylo, na jakém panství člověk žil. Čí poddaný byl. Jakého feudálního postavení byl. Jaké víry-náboženství byl... Byla i velice důležitá vrchnostenská správa a jednotlivá panství... Rozhodně si nepředstavujte nějaký jednotný český stát v dnešním slova smyslu.

2) Pletete si etnografické oblasti a historické země.

3) Pletete si Šlonzáky a pruské Moravce.

4) Mí předci se nepovažovali od dob vzniku nacionalismu za Čechy, ale za Němce (všichni z matčiny strany), z otcovy tam jsou třeba i Poláci a Francouzi. V roce 1920 jsme byli obsazeni Československem - ti lidé to nechtěli, dokonce se konal neoficiální plebiscit, ve kterém se 97, 3 % obyvatel vyslovila proti připojení k ČSR. Jako ochutnávku dávám sem volby v roce 1935: SdP 65 %, další německé nacionalistické strany 8, 3 %. SdP první v 37 z 38 obcí. Více než 70 % hlasů obdržela SdP v 17 z 38 obcí. Německé strany měly většinu v 36 z 38 obcí, v té 37. to bylo velice těsně.

5) V Polsku se ocitly po roce 1945 mnohé vesnice rovněž obývané pruskými Moravci. Teď nějak nechápu, proč by v Píšti měli žít Češi a v sousední etnicky, lingvisticky i kulturně naprosto totožném Ovsišti Poláci.

6) Minimálně polovina obyvatel Hlučínska je občany SRN. Tedy poučka máš české občanství, proto jsi Čech taky nebude fungovat.

0 0
možnosti

Není to dlouho, co jsme s manželem mluvili o historii Hlučínska a Slezska, on je rodilý Ostravák, já jsem rodačka z Vrbna pod Pradědem, provdaná do Ostravy - ano jméno Kuhn maminka dobře zná, hlavně ví, které spolužačky a vrstevnice se za svobodna takto jmenovaly. Shodli jsme se s manželem na tom, že opravdu dějepis ZŠ neříká o historii našich krajů téměř nic, zmiňuje se jen o odsunu Němců. Vzhledem k tomu, že i moje babičky a dědové přišli do Vrbna z jižní Moravy až po odsunu, byla pro mně jakákoliv historie naprosto neznámá. A stejně tak ze strany manžela, i když jejich rodina v Ostravě je asi ryze česká. Asi před rokem jsme proto navštívili muzeum v Hlučíně, kde je, snad stálá, expozice o historii kraje, pro mně to bylo naprosto něco neznámého a dost obsáhlého, bude potřeba více návštěv. Váš zájem o historii úplně chápu, moc se mi líbí a obdivuju tu spoustu znalostí, které jste získal. Kdybyste napsal knihu, určitě ji koupíme. Ať se vám ve vašem zápalu a úsilí nadále daří.

4 0
možnosti

Klobouk dolů, skvělá práce. Máte můj obdiv.

2 0
možnosti

Já myslel, že je to normální blog a pak ejhle ona to menší kniha. Doporučuju vydat vlastním nákladem. Historicky je to zajímavé. Já třeba coby Pražák od narození a rodovými liniemi Středočech nic takového neznám, šlo to mimo mně. Ve škole ovšem to nikdo neřešil nějaký "sever Moravy", jen se vždy zmiňovala válka s Polskem někdy po 1.světové a pak "odsun". Vtip je v tom, že takhle to není jen v české Slezsku (Prusku?), ale asi všude, kde se mísily národnosti a národy/momentálně třeba můžeme pozorvat příběh Kurdů. Z historického hlediska obdivuju tu podrobnost faktů a spoustu fotografií. Když to vezmu všeobecně: Češi vlastně nemuseli už dnes být Češi, nebýt 1.světové - a byli by tu samí Němci resp. až na zapadlé vlastence převaha Němců, nemýlím-li se. Ještě hůř to má určitě nastavené Polsko... Když vezmete Tibet - tak Číňani tvrdí, že Tibet je odjakživa čínská provincie (asi už jí byla za homo erectus) a tak si místní horalé nemají si co vyskakovat, když je Číňani zcivilizovali. Vzhledem k tomu, že Tibeťanů bylo asi 5 milionů a pak jich asi milion umřel během "kulturního obohacení", a Číňani tam posílají pořád své lidi, je možné že za 100 let už Tibeťanů bude třeba jen 1 milion a to budou ti pastevci v horách. Zbytek bude přemýšlet: jsem já vlastně původem Tibeťan nebo z Pekingu?

4 0
možnosti

Já pocházím z Horního Slezska, tedy z oblasti, kde po poválečném odsunu Němců, kterých tady bylo více než 90%, přišla náplava ze všech koutů (nejen) Československa. O nějakých slezských kořenech většiny obyvatel tohoto regionu lze těžko mluvit, pro mne bylo tedy označení Severní Morava uchopitelnější, než dnešní Slezsko, protože jako Slezan se určitě necítím.:-)

0 0
možnosti

Když ze všech koutů Československa + ještě odjinud, tak proč severní Morava?

0 0
možnosti

J74i36r79i 93V37r29a35b90e67c

23. 12. 2021 10:21

Velmi zajímavé počtení R^ Já osobně bych byl už dávno za kopečkem.

0 1
možnosti

Zajímavé, ale coby jeden článek bohužel nesnesitelně dlouhéRv. I fandové historie mají dost velkou práci si to celé přečíst.

Ovšem z celého článku vysvítá jisté zmatení pojmů. České království, to nebyl celý stát, to byla (největší) součást Zemí koruny české skládající se z Čech, Moravy, Slezska... a krátce či déle i dalších zemí. To , že součástí českých zemí bylo do pruské anexe 1942 i Hlučínsko, je také historický fakt, samozřejmě pak i to, že zde se potom, zvlášte od sjednocení Německa v roce 1971 rozjela ostrá germanizace, na školách se učilo pouze německy a že ta germanizace, aspoň ve smyslu státní příchylnosti, byla nepochybně úspěšná.

A že by se v dějepise učilo jenom o českých městech, nikoliv o moravských a slezských, to si fakt nevzpomínám. Stejně tak by se dalo namítnout, že komunistické vymazaní Slezska pod názvem SeveroMORAVSKÝ kraj znamená snahy o moravizaci, nikoliv čechizaci:-). Koneckonců, Kléma, za něhož se předtím zrušila Země moravskoslezská, byl echt Moravák od Vyškova:-), i když už v době vzniku Sev.M kraje už byl v pekle.

Obecně se dá říci, že se člověk nemusí cítit jako entický Čech (Moravan, Slezan...), důležité je, jestli se identifikuje s dědictvím Koruny české (nikoliv tedy pouze Českého království) a nikoliv s Wacht am Rhein.

0 0
možnosti

"..anexe 1742", "sjednocení Německa v roce 1871"

0 0
možnosti

Děkuji Vám...já to přečetla celé...a dal jste si s tím práci a našel jste všechny. Já to měla a mám horší...babička a prababička Němka, druhá babička a prababička Polka. Chybějí nám ale dědečci a pradědečci a tak jsme to nedokázali poskládat. Někdy jsem se musela smát, když jsme zjistila, že můj dědeček jménem Karel Múller - Čech, který zakládal českou školu v Sudetech si vzal mou prababičku, rozenou Hanischovou. Po válce se rodina rozdělila na odsunuté a neodsunuté a já do dnešního dne nevím, proč třeba má prababička mohla zůstat. Z toho všeho je vidět, že dějiny stále pracují, jen si nemyslím, že vždy ku prospěchu všech lidských mravenců, kterých je politika a politici srdečně ukradení.VVV

1 0
možnosti
Foto

Adame, máte to super. Jen strašně dlouhé :). Proč jste to proboha nerozdělil tak na čtyři díly :)?

1 0
možnosti
Foto

A20d18a93m 30F82i61l89á56k

23. 12. 2021 7:55

Děkuji. Velmi jsem nad tím uvažoval. Nakonec jsem zvolil variantu, kdy se mi to povede naformátovat najednou a nebudu se k tomu muset vracet. I s ohledem na to, že začíná zkouškové období. A zejména tu variantu, kdy to budu moci sdílet v jednom odkazu jako celek. I když udělat to jako seriál by bylo určitě lepší. Doufám, že pokud to někoho zaujme, bude se moci k tomu článku kdykoliv vrátit.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS