Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

Nějak mám pocit, že ten článek (ne tento blog) hraje do karet politikům (SPD) a přisluhovačům "ruSSka" a pravděpodobně je těmito zájmy motivován.

Myslím (jako Moravák), že nějaký "nacionalismus" se za 30let (po návratu okupantu domů) stává minulostí ... Obvzlášť při obchodním duchu Poláků nebude problém s prodejem komukoliv.

Je možné, že se může najít jednodušší příznivec starých pořádků, kterému stačí podkouřit informaci, že za jeho trable můžou jiní ...

Přesto mám pocit, že jsem na polské straně vždy vítán (pokud se chovám slušně). Nevidím rozdíl mezi Těšínem nebo Českým Těšínem. Když platím kartou a nemluvím (polsky rozumím slušně), tak to nikdo nepozná, že nejsem zdejší a neřeší to.

1 0
možnosti
Foto

J20o79s40e95f 65B42á32r38t66a

13. 11. 2023 14:42

Kdo ví, kdo to propichuje. Je to normální kšeft.

0 0
možnosti
OF

A německý nacionalismus neexistoval ? Můj otec jezdil vlakem z

Luk n.O do polského gymnázia v Orlové. Jednou omylem nastoupil do vagonu ,kde cestovali studenti německého gymnázia v Bohumíně a byl zbit. Bylo to těsně před válkou. Otec pak sloužil ve Wehrmachtu a na Němce si nestěžoval. Po zkušenostech z 2.sv.války český i polský nacionalismus se dá pochopit. Národnostní útlak za Masaryka existoval, v Polsku to bylo ještě horší a v Německu před válkou ? Také si myslím, že je třeba kultivovat slezské tradice i ty německé, téměř celé Slezsko bylo

jednou německé. V opolském vojvodství jsou dvoujazyčné nápisy

tam, kde žije více jak 20% obyvatel hlásících se k německé národnosti. Nám těšínským Polákům v ČR stačí 10%.Polský stát zvažoval, že omezí podporu německého školství, poněvadž ,údajně, SRN nepodporuje polské kulturní instituce v Německu. Toto je krok zpět. SRN by mohla více podporovat německé školství v Polsku , popřípadě v ČR, taktéž i kulturní instituce. Zřejmě Němci mají obavy, aby nebyli obvinění z revanšismu. Já,senior, jezdím na němčinu do Krnova, cena :2000 Kč za rok, kdo to dotuje ,nevím.V Bruntále výuka němčiny zrušena pro nezájem. Nemyslím tím školy. Ale všichni zde oceňujeme,co zde Němci

vybudovali. /To se ostatně týká celého Slezska /.

0 0
možnosti
OF

A ty nákupy? Benzín a nafta jsou už prý v Polsku dražší než u nás a jeden polský prodavač říkal sousedce, že Poláci kolikrát

přijdou do Biedronky s drobnými, někteří nemají za co nakupovat. A že je rád, že tržby zachraňují Češi. Zaslechnuto

v sobotu v bruntálské Hrušce.

0 0
možnosti
Foto

Neměli nás rádi ani Němci, když jsme tam před vánoci jeli nakoupit dárky a třeba čočku. Třeba boty Salamander, nebo textil pro děti tam měli velmi lacino. Několikrát se stalo, že nám to dali i hlasitě najevo. Na druhou stranu, když u nás Němci z přímořského státu "vymetli" regál s tresčími játry, tak nás to spíš pobavilo než naštvalo. To však bylo v časech, kdy se nenakupovalo, ale shánělo. Dnes je všude všeho dost a prodejci jsou rádi za zákazníky. Když víc prodají, víc toho ve velkoobchodu nakoupí.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jak kde se málo nakupuje, ale já jsem viděl v televizi záběry (možná účelové?) na "vybrakované" regály a chlaďáky, když tam byli nakupovat Češi. A jak tím pádem NIC nezbylo na Poláky...! A jak jsou pěkně naštvaní a Čechy tam nechtějí.

0 1
možnosti
VF

Zajeďte si popovídat s lidmi na hranice mezi ČR a Slovenskem. Málokdo tam řeší národnost tak, jak to opakovaně a zbytečně řešíte Vy. Všude žijí lidé. Lepší je spojovat, než hledat "pravěk".(Také píši o své rodině na hranici mezi dvěma státy.)

4 1
možnosti
Foto

A61d11a79m 46F62i90l71á33k

12. 11. 2023 20:21

A já se snažím spojit Horní Slezsko, které bylo rozděleno umělou státní hranicí a zde uměle napasovanými českým a polským nacionalismem. Místo cizí polské a české historie propagovat historii slezskou, která byla těmi prvními dvěma vymazána či nacionalisticky upravena

Vždyť už jen ten pojem “sever Moravy...” Nic proti Moravanúm. Těm zase třeba Dačicko řadí do jižních Čech.

1 1
možnosti
Foto

Fajně si to napsal, synku!

6 3
možnosti

Poláci jsou rádi, že Češi nakupují v jejich příhraničních oblastech, kde by se jinak jejich supermarkety ani neuživily. Mám dobrý příklad z polské vsi Branice, kde funguje supermarket Biedronka. Teď tam postavili ještě jeden, blíže k českým hranicím, takže Poláci si chodí do toho svého starého a Češi do nového. A všichni jsou spokojeni.

7 0
možnosti
Foto

aj na sk ide Biedronka, ale mám skúsenosť a vedomosť, že je to iný tovar, menej kvalitnejší ako tam, ja potraviny ani v supermarketoch nenakupujem, ale od regionálnych pestovateľov

0 0
možnosti
JK

Bohužel, Fiialova drahota lidi nutí nakupvoat v zahraničí a stát přichází o daně.

4 8
možnosti
LS

Přesně tak, doposud nikdo v zahraničí nenakupoval

6 0
možnosti
JJ

Nejvyšší čas, aby tam zajel nakoupit s. premiér. Potom nebude problém, aby ty pneumatiky proplatili jeho poradci, kteří tyto nákupy doporučují.

A pokud by chtěl někdo vědět víc o národnostním gulášu, tak doporučuji přečíst knihu Šikmý kostel.

1 2
možnosti
Foto

A69d56a49m 65F52i77l42á11k

12. 11. 2023 14:01

Šíkmý kostel je moc pěkná knížka, ale popisuje odlišnou oblast - Těšínsko. Kdysi pruské Hlučínsko a Ratibořsko je přeci jenom trochu něco jiného.

3 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
Zajímám se o historii, historickou architekturu a politické dění. Baví mne cestování, poznávání a prozkoumávání měst. Svou pozornost soustřeďuji rovněž na současné válečné konflikty, zejména na Blízkém východě. Taktéž se hrdě hlásím ke Slezsku - historickému území většiny mých předků. Bakalářské vzdělání jsem získal v dvouoboru Politologie a Mezinárodní vztahy na FSS MU v Brně. Nyní studuji magisterský obor Politologie na FSV UK v Praze. Jsem editorem několika facebookových stránek propagující slezskou a hlučínskou identitu. Matka slezsko-německého původu (3/4 předků z Hlučínska, 1/8 ze Sudet a 1/8 z Bohumínska a Těšínska, přičemž "neprajzská větev," avšak rovněž německá, se na Hlučínsko přistěhovala v roce 1926). Otec "Čech" (1/2 předků z Valašska, 1/4 z Francie, 3/16 z Bohumínska a Těšínska a 1/16 z Haliče).

Seznam rubrik