Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když o Masarykovi víte jen to, co je na internetu, tak o něm nepište. Jde o jednu z největších postav naší historie . V tomto ohledu je trochu sporný spíše Havel.

0 0
možnosti
Foto

A79d30a60m 41F71i40l26á53k

19. 9. 2023 22:27

Vaše historie není moje historie. Byť ano. I kvůli tomuto pána je má historie překreslována Vaší českou historií. A období Rakousko-Uherska i První republiky (a tamní politický systém) jsem studoval na VŠ (i úlohu Masaryka v něm). V kontextu celorepublikového. V kontextu našeho regionálního jsem si to musel načíst z mnoha literatury a zjistit sám a dobrovolně.

0 0
možnosti
Foto

J47i69r53i 62C15i17z

15. 9. 2023 12:33

Docela jste zaujal nejen nametem, ale predevsim pristupem k panu Masaříkovi (s timto jmenem prisel na svet v r.1850). Syn negramotneho kociho a sluzebne na nejakem statku u Hodonina (Göding). Jmeno si poamerictil kvuli manzelce. Otec syna (alkoholik a drogista), dcera nymfomanka. Jestli byl stastny v osobnim zivote je tezko rict, ale jako obvykle se u lidi s kultem osbnosti nic podobneho neuvadi. Ceskoslovensko vyrobene kolonialne-otrokarskymi staty V.Britanii a Francii po I.WK byl slepenec naprosto odlisnych uzemi (Ceske kralovstvi, Horni Uhry a Podkarpatska Rus). Co je podstatne, tak obyvatel se nikdo neptal v referendu, zda s novym statem souhlasi. Nove zrizena CSR byl mnohonarodnostni stat s 14,5mil obyvatel, kde etnicti Cesi a Moravaci tvorili 6,5mil, Rakusane s nemeckou mensinou 3,5mil, Slovaci 2,5mil, nemecky mluvici Zide, dale Madari, Polaci, Rusini atd. Tyto mensiny nemeli temer zadne zastoupeni v centralnich uradech a pochopitelne to vyvolalo ve spolecnosti velke spory a rozcarovani. Cesky nacionalismus se rozvinul ve vsech smerech. Dalsi vyvoj smerujici k II.WK je celkem znamy. Pan Masaryk to absolutne nezvladl, obzvlaste kdyz v CSR byly partaje typu narodnich socialistu (zkrac. nemecky nacistu). U vas velmi hodnotim, ze se snazite o realny pohled neovlivneny propagandou na pana Masaryka. Je docela mozne, ze casem na zaklade historickych zkusenosti jeho kult zcela pomine.

1 2
možnosti

Vy byste s mohl živit psaním kádrových posudků za ČSSR

1 2
možnosti

Tahle logika ve stylu něco špatně = všechno špatně mi připadá trochu manipulativní. Co mě zaujalo, že článek se dovolává kontinuity - Němci, katolíci, šlechtici etc. A pak přichází pointa a musíte důkladně upozornit že tenhle státní útvar je z roku 1993(asi spadl z nebe či co) protože tady se vám kontinuita nehodí do krámu.

1 1
možnosti
Foto

U Masaryka jistě nalézt i pozitiva. Jeho boj ve zpochybňování rukopisů, hilsneriáda atd. Před rokem 1914 byl však českou společností za to ne zrovna oblíben, zaměřil jsem se na období, kdy byl "tatíček." Vzhledem k tomu, co u nás bylo za První republiky, to pro mě tatíček prostě není. Už jen proto, že i zásluhou tohoto pána jsme byli Československem obsazeni.

Abych se nějak mohl ztotožnit s českým státem, jinak to udělat, než si stanovit, že je "můj" až od roku 1993 udělat nelze. Nebo mám vzít nějakou tu kontinuitu, zahodit české doklady a prokazovat se jen doklady SRN? Ono totiž ano, tady ta kontinuita na Hlučínsku z německé strany nadále trvá.

0 0
možnosti
Foto

J61a85n 86Š54i24k

14. 9. 2023 23:10

Nepochybně máte v plno věcech, které jste uvedl, pravdu. Jenže Masaryk dělal rozhodnutí v jiné době než dnešní. Kontext doby musíte brát v úvahu. Navíc demokracie se z principu nemůže zrušit jen tak a být úplně hotová. Nějak se vyvíjela a vyvíjí a vyvíjet bude. Se všemi úspěchy ale také se všemi chybami. Masaryk byl osobností, která vycnivala nad ostatni a řadu věcí změnila k lepšímu. Tohle popřít nijak nelze. Ale v kontextu a podmínkách své doby. Hezký den

5 0
možnosti
Foto

Nemůžu říct, že to, co jste napsal, bych chtěl nějak popřít (ČSR skutečně patřila mezi nejdemokratičtější státy té doby).

Akorát právě. Optika doby, ona doba... Proč tedy onen tatíčkovský kult a aura se nám táhne a je pěstovaná až do současnosti? Proč tedy nezůstala ve své době? Vzhledem k příběhu mých předků a historickému příběhu našeho regionu se s oním kultem ani ztotožnit neumím a vadí mi.

0 0
možnosti
Foto

Díky za každou bavitelnou ptákovinu.

3 2
možnosti
JK

Také stojí za připomenutí, že řada z oněch osob, co napsaly ten dopis Benediktu XV za ponechání svého kraje v německém Slezsku a kult Masaryka pro ně byl nepřijatelný, záhy po jeho smrti radostně přijaly Kult hákového kříže, což by, kdyby byly bývaly zůstaly součástí Německa, jistě učinily s nemenší chutí.

4 1
možnosti
Foto

A68d61a32m 83F61i63l94á53k

14. 9. 2023 19:57

To by se už dost odbíhalo od tématu. Ale je o tom spousta mých jiných článků tady.

2 4
možnosti
Foto

Máte v celku pravdu. Měl by už někdo konečně napsat jeho životopis bez pozlátka. Vždyť za první republiky měl kritiků víc než dost.

3 1
možnosti
JM

J76a59n 33M19a68r48e57k

15. 9. 2023 17:07

Přečtěte si kritiku TGM od 'historika' Tomáše Ksystlíka v jeho pamfletu 'Zamlčené dějiny' ten tam z TGM udělal úplnou zrůdu.

0 0
možnosti
Foto

P83e80t48r 28F96r92i77e33d19a

14. 9. 2023 18:55

Zdravím Vás.

Jestli budete v tématu pokračovat, doporučuji napsat jeho klady a zápory.

Ne pro ostatní, pro sebe.

A až to uděláte, popište období života TGM. Jedno je neúplné, zavádějící.

Nakonec jej obdobně porovnejte s ostatními prezidenty naší země.

Kulty jsou škodlivé, ale národy potřebují hrdiny a těch je málo.

PF

2 0
možnosti
Foto

A67d55a25m 60F97i82l92á66k

14. 9. 2023 19:19

Metodologicky špatně. Vhodné by bylo se zaměřit nejen na to, co bylo po TGM, ale rovněž na to, co bylo před ním. A položit si otázkou, proč to po tom TGM bylo, jaké bylo. V kontrastu s tím, co bylo před ním...

Samozřejmě u osob TGM jsou i pozitiva. Jeho zpochybňování rukopisů, hilsneriáda. Za toto byl ale v té době (před r. 1914) nenáviděn. Chtěl jsem se zaměřit na období, kdy se z něho stal "tatíček."

2 1
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
Zajímám se o historii, historickou architekturu a politické dění. Baví mne cestování, poznávání a prozkoumávání měst. Svou pozornost soustřeďuji rovněž na současné válečné konflikty, zejména na Blízkém východě. Taktéž se hrdě hlásím ke Slezsku - historickému území většiny mých předků. Bakalářské vzdělání jsem získal v dvouoboru Politologie a Mezinárodní vztahy na FSS MU v Brně. Nyní studuji magisterský obor Politologie na FSV UK v Praze. Jsem editorem několika facebookových stránek propagující slezskou a hlučínskou identitu. Matka slezsko-německého původu (3/4 předků z Hlučínska, 1/8 ze Sudet a 1/8 z Bohumínska a Těšínska, přičemž "neprajzská větev," avšak rovněž německá, se na Hlučínsko přistěhovala v roce 1926). Otec "Čech" (1/2 předků z Valašska, 1/4 z Francie, 3/16 z Bohumínska a Těšínska a 1/16 z Haliče).

Seznam rubrik