Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Můj dům je lokalizován na místě tehdejší hranice . Kuchyň byla v Ŕíši, obývák v ČR

1 0
možnosti

Zajímavé R^ Co se v období 1905-1929 odehrálo v obcích Píšť a Hať, když v roce 1905 se tam k moravské řeči hlásilo více než 95% obyvatel a v roce 1929 tam zvítězily ve volbách německé politické strany?

1 0
možnosti
Foto

A12d95a15m 82F26i84l27á76k

16. 3. 2023 19:34

Jednoduše. Kdo mluví moravsky, tak to neznamená, že je automaticky Čech. Ti lidé byli "deutsch gesinnt." Považovali se za loajální německé občany, za německé patrioty. S českým státem a národem je nic nespojovalo. Dlouho jim nacionalismus nic neříkal. Když sem nacionalismus dorazil, byl to nacionalismus v německé podobě.

No. Co se tam dělo. Lidé měli ekonomické, kulturní, osobní a jiné vazby směrem na sever. Tedy do Ratiboře a hlouběji do Německa. Vyjížděli za prací rovněž hlouběji do Německa. Vše bylo orientováno na sever. Najednou tam vznikla umělá státní hranice. V českém vnitrozemí bylo sehnat práci velmi obtížné. Hospodářství na samotném Hlučínsku rovněž utrpělo změnou hranic.

Československo již v těch obcích, co byly připojeny v roce 1920. Předvedlo v roce 1921... Sčítání lidu, kdy lidem bylo znemožněno se přihlásit k německé národnosti, bylo jim to dodatečně přeškrtáno, za to dostali třeba i pokutu za "uvedení nepravdivého údaje." Německé školy byly na Hlučínsku (s výjimkou 2 obcí) uzavřeny. Byly nahrazeny českými, kde se stát pokoušel o vytvoření českého člověka. Rodiče byli přinuceni ty děti do těch českých škol posílat. V roce 1928 bylo 12 obcí z okresu Hlučín přeřazeno pod národnostně smíšený okres Opava, k okresu Hlučín bylo připojeno 5 ryze českých obcí z bývalého rakouského Slezska. Proč? Aby výsledky sčítání lidu tolik nekřičely s výsledky voleb. Aby nevypadalo zvláštně, že v oblasti, kde se volí německé strany, nejsou německé školy. Aby to tolik nekřičelo.

Bohužel komentáře jsou v tomto limitující. Ale mám o tom téměř celý blog.

1 0
možnosti
Foto

A88d59a88m 55F70i44l32á81k

16. 3. 2023 15:38

Tady vůbec nešlo o spory s Polskem. Porcovalo se území Německa. Pro Německo se rozhodli i ti voliči, co se ocitli nad Le Rondovou čarou. Tedy nikoliv pro Polsko.

O Ratibořsko svedlo Československo takový menší lokální spor (konflikt) v roce 1945, kdy československé tanky byly až někde za Ratiboři. Území však připadlo Polsku.

0 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
Zajímám se o historii, historickou architekturu a politické dění. Baví mne cestování, poznávání a prozkoumávání měst. Svou pozornost soustřeďuji rovněž na současné válečné konflikty, zejména na Blízkém východě. Taktéž se hrdě hlásím ke Slezsku - historickému území většiny mých předků. Bakalářské vzdělání jsem získal v dvouoboru Politologie a Mezinárodní vztahy na FSS MU v Brně. Nyní studuji magisterský obor Politologie na FSV UK v Praze. Jsem editorem několika facebookových stránek propagující slezskou a hlučínskou identitu. Matka slezsko-německého původu (3/4 předků z Hlučínska, 1/8 ze Sudet a 1/8 z Bohumínska a Těšínska, přičemž "neprajzská větev," avšak rovněž německá, se na Hlučínsko přistěhovala v roce 1926). Otec "Čech" (1/2 předků z Valašska, 1/4 z Francie, 3/16 z Bohumínska a Těšínska a 1/16 z Haliče).

Seznam rubrik