Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Povzdech staré babky - škoda marnit mládí bojem s větrnými mlýny!

Kde je dnes Velkomoravská říše, či na tři části rozporcované Československo?Podle způsobu psaní máte inteligenci a V na užitečnější věci, které můžete udělat pro Vaše milované Slezko. Zdraví Vás zarputilá Moravanka.

0 0
možnosti

Ja su zarputile' Moravak; a vubec se me nelibi prezitek komunistickych casu, nepovedene' marast, "Cesko" rozporcovany na 14 ahistorickych kraju-oblasti sovetskeho typu zavedenych Gottwaldem v r, 1949 a recyklovanych Zemanem v r.1998. Dokud toto zustava, jsme porad jednou nohou v komunizmu!

1 0
možnosti

Mam na Vas otazku pane Filaku. Jaky mate nazor na znovuzavedeni historickeho, staletimi osvedceneho zrizeni zemskeho Cechy, Morava, Slezko? Pokud byste meli ve Slezku zemsky snem a samospravu verim, ze byste si dokazali sve zalezitosti spravovat sami. Termin "moravsko- slezky vznikl v r. 1928 kdy zeme slezka a zeme moravska byly "sjednoceny" v zemi moravskoslezkou rozhodnutim prazskeho centra. Lidu v nich zijiciho se otazovat neobtezovali. Stejne tak je konstrakt "Ceske zeme". nikdy nic takoveho v historii neexistovedlo! Prisel s tim v prvni polovine 19 st. Palacky. Moravsky zemsky snem tento termin odmitl jako "Palackeho novotvar! Nazor zemskeho snemu slezkeho neznam, co o tom vite Vy? Pisete-li o o o ignorovani existence Slezka, mate pravdu jen castecne, i zminka jako Cechy, Morava se vyskytuje jen zridka a prevazne jen v obdobi predvolebnim. Prevazuji terminy jako Severovychod Ceska, dokoce i severovychod Cech. O zapadni hranici Slvenska zase jako o hranici cesko-slevenska ktera neexistuje a ani existovat nemuze kdyz vychodni hranice Cech je 180 km zapadne u Slavonic, Jihlavy a Svitav.

Receno se Shakespearem: "Je mnoho shnileho ve state danskem"!

2 0
možnosti
Foto

A10d14a17m 86F71i38l32á63k

19. 1. 2023 22:16

Samozřejmě, že bych slezskou samosprávu uvítal, byť by byla otázka stanovení hranic takového útvaru. Např. není důvod, aby součástí Slezska byl třeba takový okres Jeseník, jehož spádovost dnes je spíše směrem na Olomouc a kde tamní až po válce přišlé obyvatelstvo nemá se Slezskem nic společného. Naopak by byla otázka, zda ke Slezsku nepřidat vše ve spádové oblasti Ostravy... Což už ukazuje na celkovou problémovost stanovení hranic Slezska.

Řešením by mohlo být jakési autonomní postavení zejména Hlučínska a Těšínska v rámci jednotné země Moravsko-slezské, jejíž hlavním městem by byla naprosto kompromisně a pro nás přijatelně stanovená Olomouc. Vnitřní autonomie by se právě týkala školních osnov (dějepis), kulturních otázek a oblasti kultury, školství jako takového, klidně i něčeho z jiných oblastí (infrastruktura, doprava). Ale je to porcování medvěda, co běhá po lese. Zatím to nevypadá, že by se k nám něco takového v blízké budoucnosti byť jen přibližovalo.

Jinak neznám stanovisko sněmu rakouského Slezska k termínu "České země." Ale vzhledem k tomu, že naprostá většina lidí na tom sněmu tam byla německé řeči, pak tam byli i lidé polské řeči (pozor, to neznamená, že nutně identity - viz Slezská lidová strana), tak lze předpokládat záporné stanovisko. Český program nakonec za časů Rakouska převzala slovanskojazyčná část rakouského Opavska a nejzapádnější oblasti na Těšínsku při toku Ostravice. Viz tábory lidu na Ostré Hůrce. Ale velmi opožděně. První takový tábor se konal až v roce 1869. Matice opavská hlásící se k tomuto programu vznikla až v roce 1877.

Naše oblast Slezska v té době ležela v Prusku/Německu, tudíž se jí takovéto státoprávní české požadavky v té době naštěstí netýkaly. Ani slovanský sjezd u nás nerezonoval, měli jsme ale svého zástupce ve frankfurtském parlamentu v oné revoluční době. Ale to ještě u nás nebyla doba nacionalismu, ta přišla až o hodně opožděně o několik desítek let později. A byl to nacionalismus v německé, nikoliv v české, podobě.

1 0
možnosti
Foto

Určitě. Jen jde o to, z které strany.

0 0
možnosti
Foto

A46d58a54m 12F22i95l10á27k

19. 1. 2023 22:18

Ideálně z obou stran najednou. Tudíž. Hurá vyvíjet činnost. :-)

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. Děkuji za něj.

2 0
možnosti
Foto

Následující věty dílem nedávají smysl a dílem není jasné, co tím chtěl autor říci. Můžete upřesnit:

Byť jsem byl původně euroskeptik, po zjištění, že v českém státě a národě, pokud se nechceme vzdát (nejen) vlastní identity, pro nás není místo. Pak nám nezbývá nic jiného, než využít této evropské integrace.

Zdroj: https://adamfilak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=796954

1 0
možnosti
Foto

A58d41a68m 26F36i62l61á71k

19. 1. 2023 16:21

Vidíte. Přeformuluji. Dokončím tu větu. "Jsem oním euroskeptikem být přestal."

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
Zajímám se o historii, historickou architekturu a politické dění. Baví mne cestování, poznávání a prozkoumávání měst. Svou pozornost soustřeďuji rovněž na současné válečné konflikty, zejména na Blízkém východě. Taktéž se hrdě hlásím ke Slezsku - historickému území většiny mých předků. Bakalářské vzdělání jsem získal v dvouoboru Politologie a Mezinárodní vztahy na FSS MU v Brně. Nyní studuji magisterský obor Politologie na FSV UK v Praze. Jsem editorem několika facebookových stránek propagující slezskou a hlučínskou identitu. Matka slezsko-německého původu (3/4 předků z Hlučínska, 1/8 ze Sudet a 1/8 z Bohumínska a Těšínska, přičemž "neprajzská větev," avšak rovněž německá, se na Hlučínsko přistěhovala v roce 1926). Otec "Čech" (1/2 předků z Valašska, 1/4 z Francie, 3/16 z Bohumínska a Těšínska a 1/16 z Haliče).

Seznam rubrik